Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Επιστροφή στα θρανία. Πώς θα προετοιμάσουμε τα παιδιά μας?


 
 
Τίποτα δεν είναι τόσο συναρπαστικό αλλά και προκλητικό, όσο το ξεκίνημα της νέας σχολικής  χρονιάς. Ενώ τα παιδιά είναι ενθουσιασμένα και περιμένουν ανυπόμονα να συναντήσουν τους φίλους τους και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, οι γονείς αναλαμβάνουν συνήθως το δύσκολο έργο της προετοιμασίας και της οργάνωσης. Δεν χρειάζεται άγχος…

Παρακάτω θα βρείτε 9  τρόπους που θα σας βοηθήσουν να προετοιμάσετε εύκολα το παιδί σας για τη νέα σχολική χρονιά.
 
 Ξαναβρείτε το πρόγραμμά σας.
Χρησιμοποιείστε τις τελευταίες βδομάδες που απομένουν πριν ξεκινήσουν τα σχολεία για να μπείτε στο ρυθμό της καθημερινότητας. Το καλοκαίρι που οι ρυθμοί είναι ανέμελοι, τα παιδιά ενδεχομένως να ξυπνούν αργά και να κοιμούνται αργά το βράδυ. Για να κάνετε  τη μετάβαση πιο εύκολη, είναι σημαντικό να ορίσετε συγκεκριμένη ώρα που το παιδί σας πρέπει να ξυπνάει το πρωί αλλά και να πηγαίνει για ύπνο το βράδυ. Έτσι, η  αλλαγή στην καθημερινότητά τους θα έρθει με πιο ομαλό τρόπο.

Διαβάστε βιβλία.
Είναι ωφέλιμο τα παιδιά να μη χάνουν την επαφή τους με τα βιβλία κατά τη διάρκεια των 3 μηνών χαλάρωσης. Ακόμη και τώρα μπορείτε να αγοράσετε ή να δανειστείτε βιβλία με  μικρές ιστορίες, παραμύθια, μυθολογία ή θέματα που ενδιαφέρουν τους μικρούς μας μαθητές ώστε να τα βοηθήσετε να αποκτήσουν μια καλή σχέση με το διάβασμα.  

Ανανεώστε τα σχολικά είδη.
Στην αρχή της σχολικής χρονιάς όλοι οι μαθητές –και πολλοί από εμάς τους δασκάλους- ανυπομονούν να ετοιμάσουν τα σχολικά τους είδη πχ. στυλό, μολύβια, τετράδια. Μπορείτε να αγοράσετε καινούρια  ή ακόμα καλύτερα να ανανεώσετε τα παλιά. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα ευχαριστήσει το παιδί σας και θα ανυπομονεί να δείξει το έργο του στους φίλους του στο σχολείο.

 Κρατήστε θετική στάση προς το σχολείο και τη μάθηση.
Το παιδί σας νιώθει άγχος που θα επιστρέψει στο σχολείο? Προσπαθήστε να του θυμίσετε όλες τις όμορφες στιγμές που πέρασε τις προηγούμενες χρονιές, όπως παραστάσεις, project,  εκδρομές που το έκαναν να νιώθει περήφανο, δημιουργικό και χαρούμενο. Εκφραστείτε με ενθουσιασμό για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς και δείξτε την υπερηφάνεια σας που βλέπετε το παιδί σας να μεγαλώνει. (τα παιδιά χαίρονται όταν τους λέμε ότι έχουν μεγαλώσει.)

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας.
Συζητήστε με το παιδί σας και ζητήστε του να σας πει πως  φαντάζεται τη νέα σχολική χρονιά, αν έχει άγχος για κάτι, αν κάτι το ευχαρίστησε την προηγούμενη χρονιά και θα ήθελε να το επαναλάβει. Σε καμία περίπτωση μην φορτώνετε το παιδί με τις αποτυχίες παλαιότερων ετών. Εκείνο που χρειάζονται είναι ενθάρρυνση και επισήμανση των ταλέντων τους. Όλα μα όλα τα παιδιά είναι καλά σε κάτι και μπορούμε να το βρούμε και να τα βοηθήσουμε να πιστέψουν περισσότερο στον εαυτό τους.

Βοηθήστε τα να γίνουν ανεξάρτητα.
Όταν το παιδί σας βρεθεί μέσα στην τάξη, θα πρέπει να είναι υπεύθυνο για τον εαυτό του. Βοηθήστε το να είναι ανεξάρτητο μιλώντας του πρωτύτερα για τις ευθύνες που αρμόζουν  στην ηλικία του. Για παράδειγμα, να μπορεί να βάζει μόνο του τα βιβλία και την κασετίνα του μέσα στην τσάντα ή να είναι υπεύθυνο να θυμάται τις εργασίες που θα έχει για το σπίτι. Ακόμα και αν το παιδί σας είναι μικρότερο σε ηλικία, μπορείτε να του μάθετε κάποιες βασικές δεξιότητες, όπως το να ξέρει να γράφει το όνομά του ή να δένει τα κορδόνια του. Αν δεν χρειάζεται να βασίζεται σε κάποιον ενήλικα για αυτές τις ανάγκες, είναι βέβαιο ότι θα αισθάνεται πιο ανεξάρτητο και πιο σίγουρο για τον εαυτό του.

Μελέτη για το σπίτι- πού και πότε?
Κάντε διάβασμα στο σπίτι  μέρος της καθημερινότητας των μαθητών. Βρείτε ένα συγκεκριμένο μέρος που το παιδί θα μελετάει κάθε μέρα. Ακόμα και αν αυτός ο χώρος είναι το τραπέζι της κουζίνας, βοηθάει εξαιρετικά το παιδί να ξέρει ότι σε αυτό το μέρος βρίσκεται για να κάνει τα καθήκοντά του. Καλό θα είναι, επίσης, να ορίσετε συγκεκριμένη ώρα για αυτή τη διαδικασία αφού συζητήσετε με το παιδί σας – παραδείγματος χάριν μετά το μεσημεριανό φαγητό ή μετά από μία ώρα ξεκούρασης.

Συζητήστε
Το να ρωτάτε το παιδί σας για το σχολείο φανερώσει ότι σας ενδιαφέρει η μάθηση και η εκπαίδευσή του. Προσπαθήστε να αποφύγετε γενικές ερωτήσεις που πιθανόν να έχουν μονολεκτική απάντηση, όπως «Πώς ήταν η μέρα σου σήμερα;» Αντί για αυτό, μπορείτε να ρωτήσετε για συγκεκριμένα πράγματα όπως «Ποια ήταν η  καλύτερη στιγμή της ημέρας σου;» ή «Θέλεις να μου μιλήσεις για κάτι που έκανες σήμερα;» Ενδεχομένως να παροτρύνατε το παιδί να σας μιλήσει ευκολότερα αν εσείς οι ίδιοι μοιραζόσασταν κάτι που σας συνέβη εκείνη τη μέρα.

Επικοινωνήστε με τους δασκάλους.
Η επικοινωνία με τους δασκάλους του παιδιού σας καλό θα είναι να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Από εκείνους μπορείτε να μάθετε όχι μόνο για την πρόοδο του παιδιού σας αλλά και για την συμπεριφορά και τις αντιδράσεις του στο χώρο του σχολείου. Ωφέλιμο είναι να ενημερώνετε και εσείς τους δασκάλους για τυχόν αλλαγές που μπορεί να επηρεάσουν τη συμπεριφορά του παιδιού σας στο σχολείο, όπως μια μετακόμιση, ένα διαζύγιο ή μια αρρώστια.

Εμείς στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών ΚS Studies ενδιαφερόμαστε για την πρόοδο του κάθε μαθητή σε γνωστικό καθώς και κοινωνικό επίπεδο   και επιδιώκουμε να είμαστε σε επικοινωνία με τους γονείς. Ο στόχος μας είναι παράλληλα με την εκμάθηση της ξένης γλώσσας, οι μαθητές μας να αποκτήσουν δεξιότητες και αξίες ζωής.

 
Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα στο 210 5988261 και 210 5901147 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@ks-studies.gr για να μάθετε πως το παιδί σας μπορεί να μάθει και να  μιλάει σωστά τις ξένες γλώσσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Comments system

Disqus Shortname